Wat betreft de omvang van de druivenaanplant is Italië het derde wijnland van Europa, maar qua productievolume is het regelmatig het grootste. Opvallend aan Italië is dat alle delen van het land wijnbouw kennen: van de Alpen in het hoge noorden tot de Etna op Sicilië in het diepe zuiden. In het laatste kwart van de twintigste eeuw heeft het land een grote inhaalslag gemaakt op het gebied van wijnbouw- en wijnmaaktechniek en belandde een aantal wijnen, zoals Barolo, in de wereldtop.
Italië, met zijn zeer lange en boeiende wijnbouwgeschiedenis, heeft een enorm groot aantal eigen druivenrassen, waarvan de meeste alleen in bepaalde regio’s voorkomen. Denk bijvoorbeeld aan nebbiolo, die alleen in Piemonte gedijt. Die veelheid aan druivenrassen, maar ook aan terroirs zorgt samen met de enorme creativiteit van producenten voor een geweldige diversiteit binnen het Italiaanse wijnaanbod.
De op papier beste Italiaanse wijnen dragen een gecontroleerde herkomstbenaming in de vorm van een Denominazione di Origine Controllata (DOC), of de nog prestigieuzere Denominazione di Origine Controllata e Garantita (DOCG).
Italiaanse fruitige, droge witte wijn, fris en aromatisch van smaak. Lekker als aperitief, maar ook goed bij voorgerechten met vis of maaltijdsalades.
Zuid-Italië in een fles, dat is misschien wel de beste omschrijving van de Domiziano, het visitekaartje van het geliefde Puglia-domein Cantine Due Palme. Niet voor niets is deze heerlijk zwoele rode Italiaan al jaren onze bestverkochte rode huiswijn.
Mousserende witte wijn uit Italië, met een pittig aroma van fris fruit en toast. Frisse, sappige en krachtige smaak: ideaal als aperitief, maar ook heerlijk bij vis of koude voorgerechten.
Italiaanse droge witte wijn met een verfijnd aroma van appel, meloen en lichte botertonen. De smaak is vol, zacht, aromatisch en mild. Mooie begeleider van verfijnde visschotels of risotto.
Bijzondere Italiaanse rode wijn van voornamelijk montepulcianodruiven. Kruidig en pittig van geur en vol en krachtig van smaak. Perfect te combineren met kruidige pasta of gegrild vlees.
Volzoete, frisse mousserende witte wijn uit Italië, met de intense geur van muskaatdruiven en lychees. Heerlijk bij desserts met fruit, ijs of gebak, maar ook erg lekker buiten de maaltijd om.
Volle, dieprode wijn uit Italië, met een intense geur van rijp fruit, pruimen en vanille. Goed te combineren met stoofschotels en heerlijk bij de barbecue of een romige kaas.
Een mooie wijn van de bijzondere susumaniellodruif! Een volle, donkerrode wijn die dankzij de eigenschappen van dit ras een heerlijke frisheid behoudt.
Verleidelijke, soepele witte wijn met aroma’s van peer, perzik, meloen en brioche. Vol en sappig met rijpe pitvruchten en een verkwikkende frisheid in de smaak. De finale is elegant met een lichte amandeltoets.
Toegankelijke, verleidelijke rode wijn met een open geur van kers, framboos, pruim en zoethout. De smaak is soepel en zacht met rijp rood fruit, goede fraîcheur en versmolten tannines. Milde en sappige finale met tonen van laurier, rozijnen en toast.
Italiaanse droge witte wijn met een frisse, fruitige geur en een sappige, evenwichtige smaak. Heerlijk als aperitief, maar ook erg lekker bij (koude) voorgerechten, vis of buffetten.
Zuid-Italiaanse rode wijn met een volle, intensieve smaak en de geur van kaneel. Eventueel heel licht gekoeld prima geschikt voor koude winteravonden of bij de barbecue.
Frisse, sappige droge witte wijn met appel en vers fruit in het aroma en een soepele en aangename smaakstructuur. Heerlijk doordrinkbaar met veel fruit in de afdronk. Prima aperitief, maar ook goed te combineren met kleine hapjes vooraf of bij lichte visschotels.
Een volle, rode wijn uit het Zuid-Italiaanse Apulië, met frisse kruidigheid en de geur van rijp fruit. De smaak is zacht en vol. Lekker bij kruidige gerechten of pittige kaas.
Droge, mousserende witte wijn uit Italië, met de geur van bloemen en fruit en een frisse, volle smaak. Uitstekend als aperitief, maar ook erg lekker bij gerookte vis of oesters.