Dessertwijn is een brede verzamelnaam voor zoete wijn, vaak gedronken als dessert of bij het dessert. Vaak gaat het om wijnen die gemaakt worden van overrijpe druiven met edele rotting (botrytis) of om wijnen van druiven die na de oogst gedroogd worden. In het eerste geval gaat het om zogeheten botrytiswijnen, die vooral in Noordwest- en Midden-Europa geproduceerd worden. In het tweede geval heb je het over passitowijnen uit mediterrane landen. Ook versterkte wijnen als port en madera vallen onder de noemer dessertwijn, hoewel port ook vaak als aperitief wordt gedronken. Vin Doux Naturel is ook zoet, maar wordt van oudsher tot de aperitiefwijnen gerekend. Tradities zijn niet altijd logisch...
Banyuls uit Frankrijk - Roussillon
Krachtige rode wijn uit Frankrijk met een aroma van pruimen en rozijnen en een volzoete, warme smaak. Deze bijzondere wijn smaakt goed bij paté, maar is ook erg lekker bij chocolade-desserts.
Flesinhoud: 500 ml
Moelleux uit Frankrijk - Côtes de Duras
Franse witte wijn uit de Duras, gemaakt van sauvignon- en semillondruiven. Soepel en fruitig van smaak. Heerlijk om zo te drinken of te combineren met (gepocheerde) vis, leverpaté of oriëntaalse gerechten.
Moelleux uit Frankrijk - Gascogne
Franse witte wijn met de geur van rijp fruit en een lichtzoete, frisse smaak. Heerlijk bij verschillende soorten paté, maar gekoeld ook erg lekker als aperitief.
Vin Doux Naturel uit Zuid-Afrika - Paarl
Geurige rode dessertwijn van muscadeldruiven uit de Zuid-Afrikaanse wijnstreek Paarl. Het sap is dik, met rozijnen in het aroma. Heerlijk bij zoete, fruitige desserts of gewoon na de maaltijd.
Sainte Croix du Mont uit Frankrijk - Bordeaux
Franse, volzoete witte wijn uit de Bordeaux, met een intense fruitgeur. Gemaakt van overrijpe sémillon-, sauvignon- en muscadelledruiven. Lekker als aperitief, bij taart of niet al te zoete desserts.
Flesinhoud: 375 ml
Moelleux uit Frankrijk - Jurançon
Krachtig geurende, verfijnde mildzoete witte wijn uit Frankrijk. Zeer geschikt als aperitief met een toastje eenden- of ganzenlever, maar ook heerlijk bij schimmelkaas.
Flesinhoud: 375 ml
Asti uit Italië - Piemonte
Mousserende rode wijn uit Italië, met fijne aroma's van vers rood fruit en aangenaam laag alcoholgehalte (6%). De smaak is sappig en evenwichtig zoet, met een fijne tinteling. Erg lekker bij desserts en klein fruit of als verfrissend aperitief.
Asti uit Italië - Piemonte
Volzoete, frisse mousserende witte wijn uit Italië, met de intense geur van muskaatdruiven en lychees. Heerlijk bij desserts met fruit, ijs of gebak, maar ook erg lekker buiten de maaltijd om.
Flesinhoud: 500 ml
Muskaatwijn uit Frankrijk - Languedoc
Witte dessertwijn uit Frankrijk met een krachtige, zoete smaak en een alcoholpercentage van 15%. Goed gekoeld heerlijk als aperitief en bij desserts met vers fruit.
Asti uit Italië - Piemonte
Volzoete, frisse mousserende witte wijn uit Italië, met de intense geur van muskaatdruiven en lychees. Heerlijk bij desserts met fruit, ijs of gebak, maar ook erg lekker buiten de maaltijd om.
Sainte Croix du Mont uit Frankrijk - Bordeaux
Franse, volzoete witte wijn uit de Bordeaux, met een intense fruitgeur. Gemaakt van overrijpe sémillon-, sauvignon- en muscadelledruiven. Lekker als aperitief, bij taart of niet al te zoete desserts.
Passito uit Italië - Friuli
Italiaanse witte wijn met de geur van acacia, noten, vanille en honing. De smaak is vol, zoet en fris, met een beetje citrus. Heerlijk als aperitief, bij zoete desserts of blauwe kaas.
Flesinhoud: 500 ml
Sauternes uit Frankrijk - Sauternes
Franse witte wijn met een intens aroma van honing, marsepein en rijp fruit. De smaak is volzoet en past heel goed bij blauwaderkazen of zachte desserts en gebak.
Flesinhoud: 375 ml
Coteaux du Layon uit Frankrijk - Loire
Volgeel van kleur, krachtig en verfijnd van geur met nuances van rijpe perzik, abrikoos en amandel. Goed te combineren met zowel ganzenlever en blauwe kaas als verfijnd gebak en zoete desserts.
Moelleux uit Frankrijk - Jurançon
Krachtig geurende, verfijnde mildzoete witte wijn uit Frankrijk. Zeer geschikt als aperitief met een toastje eenden- of ganzenlever, maar ook heerlijk bij schimmelkaas.