Bordeaux is het beroemdste rodewijngebied ter wereld. En eentje met vele gezichten. Wie kent niet de beelden van imposante châteaux, chique kasteelheren en state-of-the-art wijnkelders. Wow, wat een luxe!
Het beste van de linker-en rechteroever is nog altijd maatgevend in de wijnwereld en zeer gewild. Daarom kan de elite van de ‘grands crus classés’ rekenen op veel aandacht van handel en pers. Welke wijn scoort opnieuw 100 punten? De allerbeste gaan ondanks hun astronomische bedragen als warme baguettes over de toonbank. Ook ik kan deze bordeauxgiganten enorm waarderen, vergis je niet. Maar vraag je het mijn portemonnee, dan is premier grand cru classé allang passé.
Hoe zit dan met de koopjes? Laten we eerlijk zijn. Rode bordeaux onder een tientje is vaak niet de moeite. Het fruit net niet rijp, de zuren te strak en de tannines te stroef. De reden: een uitdagend maritiem klimaat dat streng wijngaardbeheer – en dus hogere kosten – eigenlijk noodzakelijk maakt voor een behoorlijke kwaliteit. Logisch dat veel liefhebbers hun rode huiswijn inmiddels elders zoeken, van Zuid-Frankrijk tot Zuid-Afrika.
Daarnaast drinken we steeds vaker een glas wit of rosé in plaats van rood. Een smaakvoorkeur waarmee Bordeaux niet geholpen is. Met als gevolg dat er alleen al in 2023/24 bijna 10.000 hectaren (!) wijngaard is gerooid – circa 10% van de totale aanplant. Een aardverschuiving in het hart van de Franse wijnbouw.
Is er dan nog rode bordeaux die het waard is om ontdekt te worden? Nou en of! We laten je graag kennismaken met een nieuwe garde: de ‘petits crus classés’. Geen echt bestaande eretitel, maar die gun ik deze producenten wel van harte. Waarom? Deze lichting streeft uitzonderlijke kwaliteit na in het kielzog van de beroemde grands crus classés. Het gaat veelal om kleinschalige familiebedrijven die zich weten te onderscheiden van de massa, bijvoorbeeld door duurzame productiemethodes. Zij zijn het die momenteel het verschil maken en onze aandacht verdienen.
Daarom zetten we enkele van deze kanjers in de schijnwerper. Ontdek hun betaalbare uitblinkers. Met puur fruit, mooi gedoseerd eiken, rijpe tannines, fraîcheur en doordrinkbaarheid. Verleidelijk en soepel in stijl, om nu te drinken, of over vijf à tien jaar. Bordeaux anno nu. Niet te missen!
Job de Swart (43) is de derde Nederlandse Master of Wine. Hij maakt deel uit van een het selecte wereldwijde gezelschap van slechts 416 Masters of Wine in 31 landen. Het fameuze Britse instituut stelt zeer hoge eisen en examineert de wijnkennis in een uitermate moeilijke blindproeverij, strenge theoretische examens en een afstudeerscriptie op wetenschappelijk niveau. Job de Swart doceert, publiceert en is medeverantwoordelijk voor de inkoop van de samenwerkende wijnkopers Les Généreux.
Voordelen eigen account